Simptomi in zdravljenje helmintskih invazij pri ljudeh

Okužba s črvi je bolezen, ki jo povzroča parazitizem nižjih črvov v človeškem telesu. Obstajajo 3 vrste helminthov: okrogli, trakovi in kosmiči. Pri ljudeh je možnih več kot 200 vrst helminthiaz, pri nas pa najdemo le 10 parazitskih bolezni. Na razširjenost črvov vplivajo vremenske in gospodarske razmere v državi. Helmintske invazije v razvitih državah so veliko manj pogoste kot v državah tretjega sveta.

Odvisno od narave okužbe so helminthiaze razdeljene v 3 vrste:

 • biohelminthiasis (oseba se okuži s hišnimi ljubljenčki);
 • geohelminthiasis (prodor parazita v telo skozi onesnaženo zemljo);
 • nalezljivo (okužba s stikom z drugo osebo).

Simptomi prisotnosti parazitov v telesu bodo odvisni od vrste črvov, njihovega števila v telesu in stopnje življenjskega cikla. Najnevarnejše posledice so parazitizem ličinskih oblik črvov. Medtem ko spolno zrel posameznik običajno obstaja le v črevesju, se ličinka seli po telesu in povzroči patološke spremembe v organih. Vsaka vrsta parazita ima svoj črevesni habitat. Na primer, okrogli črvi se običajno nahajajo v tankem črevesju, pinworms - v debelem. Helmintiaze delimo na luminalne (črvi ostanejo v črevesni votlini) in tkivne (parazit prodre globoko v tkiva). Nekatere vrste parazitskih okužb na različnih stopnjah se lahko pojavijo tako v luminalni kot v tkivni obliki.

Znaki

Helminthiasis se pojavi v dveh stopnjah: akutni in kronični. Prvi se začne takoj po prodoru jajčec črvov v telo in se kaže v obliki alergijskih reakcij. Za kronične helmintiaze so značilni najrazličnejši simptomi. Simptomi so odvisni od habitata, števila in načina življenja črvov. Porabijo del hranilnih snovi, črvi so vgrajeni v presnovne procese, kar se kaže s pomanjkanjem vitaminov in mikroelementov ter s prebavnimi motnjami. Odpadki črvov ne le motijo naravno črevesno mikrofloro, ampak tudi zavirajo imunski sistem, kar ustvarja idealne pogoje za razmnoževanje bakterij, gliv in virusov. Tveganje za nastanek malignih tumorjev se povečuje.

Prvi znaki helmintične invazije se lahko pojavijo nekaj dni po vstopu jajčec ali ličink v telo. Takoj po okužbi se pojavi kožni izpuščaj, bezgavke, jetra in vranica se povečajo. Nekatere helminthiaze imajo značilne simptome. Na primer, ko se okuži z opisthorchiasis, se razvije obstruktivna zlatenica. V prisotnosti izoliranih posameznikov lahko kronična faza helminthiasis poteka neopaženo. Izjema je parazitizem v telesu velikih črvov.

Pri močnih helmintičnih invazijah se pojavijo prebavne motnje, hude bolečine, simptomi, značilni za določeno vrsto parazita. Na primer, pri pinwormsih pri otrocih se v anusu opazi srbenje, ki se zvečer poslabša. Trihocefaloza povzroča hemoragični kolitis, anekdozo - anemijo zaradi pomanjkanja železa. Okrogli črvi pogosto blokirajo črevesni lumen in žolčne kanale. Še posebej nevarni so paraziti, ki lahko povzročijo nastanek cist - ehinokoki, alveokoki. Tudi majhne ciste lahko povzročijo suppuration, peritonitis in sepso. Helmintske invazije pogosto spremljajo nevrotični simptomi.

Pogledi

Enterobioza se pojavi, ko parazitirajo pinwormi - majhni črvi svetle barve. Parazit vstopi v telo pri uživanju umazane zelenjave in sadja, pri ravnanju s hišnimi ljubljenčki in neupoštevanju higienskih pravil. Dolg potek enterobioze je razložen z možnostjo samookužbe. Življenjski cikel parazita poteka v črevesju, kjer v 14 dneh zraste od ličinke do odrasle osebe. Tudi na stopnji razvoja ličink lahko helminth povzroči znatno škodo telesu. Encimi, ki jih izločajo ličinke, vplivajo na razvoj vnetnih črevesnih bolezni. Odrasli poškodujejo njene stene, povzročajo krvavitve in spodbujajo vezavo bakterijskih okužb.

Takšna helmintična invazija ima poseben simptom - srbenje v analnem predelu, predvsem zvečer in ponoči. V tem času pride samica in odloži jajca. Srbenje vodi do praskanja, skozi katerega prodrejo bakterije. Dodatek okužbe pojasnjuje nelagodje, ki ne izgine po odstranitvi črvov. Enterobioza pri otrocih lahko povzroči zaostanek v telesnem in duševnem razvoju.

Vrste parazitov pri ljudeh

Za ascariasis je značilen parazit v telesu ascaris - dolgih okroglih črvov rdeče -rumene barve. Življenjski cikel helminta se začne z vstopom jajčec v črevesje, kjer postanejo ličinke. Ličinke črvov se selijo po telesu in poškodujejo tkiva. Na koncu faze ličinke parazit vstopi v pljuča, od koder se s sputumom vrne v prebavila. Nevarnost črevesne faze bolezni je povezana s sposobnostjo ascarisa, da prodre v ozke odprtine in povzroči obstruktivno zlatenico. Glavni simptomi te vrste helmintične invazije so bolečine v trebuhu, driska, slabost, bruhanje, znaki zastrupitve telesa. Okrogli črvi izločajo močne alergene, kar vodi v hude reakcije v telesu.

Manifestacije helmintične invazije se pogosto zamenjujejo z znaki pljučnice, bronhitisa, holelitiaze. Kroglica črvov lahko povzroči blokado in razpoko črevesja. Prodor črvov v dihalni sistem lahko povzroči zadušitev. Trichocephalosis je helmintična invazija, ki jo povzročajo biči - okrogli črvi iz majhne gline z dolgim delom glave. Prenos se prenaša s kontaminirano hrano, umazanimi rokami in gospodinjskimi predmeti. Glavni znaki invazije:

 • bolečina v trebuhu;
 • zmanjšan apetit;
 • driska;
 • anemijo.

Široka trakulja je parazitni trak, ki lahko zraste do 20 m. Helminthiasis, ki ga povzroča ta vrsta črvov, imenujemo difilobotrijaza. Za življenjski cikel široke trakulje je značilna sprememba gostiteljev. Oseba se okuži z uživanjem surove ribe in kaviarja. Ličinka je pritrjena na črevesno steno, kjer postane odrasla. Helminth se lahko razmnožuje 3-4 tedne po začetku črevesne faze. Znaki difilobotrije:

 • prebavne motnje;
 • Anemija zaradi pomanjkanja železa.

Hookworm je bolezen, ki jo povzročajo veliki okrogli črvi. Ljudje se okužijo ob stiku z okuženo zemljo, ličinke lahko premagajo kožno pregrado in vstopijo v obtočni sistem. Tako se prenašajo v vse organe in sisteme. V črevesju se helminth pritrdi na stene in začne sesati kri. Znaki te bolezni v ličinki so podobni kot pri askaridozi. Na črevesni stopnji helmintične invazije opazimo zmanjšanje ravni beljakovin v krvi in anemijo.

Opisthorchiasis je helminthiasis, ki ga povzroča mačja naključje. Življenjski cikel metulja se začne v vodi, stopnja ličink poteka v telesu polžev. Nato se ličinka spusti v vodo in vstopi v telo sladkovodnih rib. Okužbo olajša uživanje surovih rib. Odrasla oseba parazitizira v človeškem žolčniku, kjer se zadrži s pomočjo sesalnikov. Akutna oblika opisthorhijeze se kaže z bolečinami v epigastrični regiji, visoko telesno temperaturo, bolečimi sklepi in mišicami ter alergijskim izpuščajem. Kronična oblika vodi v razvoj hepatitisa, ciroze in raka na jetrih. Tudi po izgonu parazitov v jetrih ostanejo patološke spremembe.

Ehinokok živi v človeškem orgazmu na vmesni stopnji svojega življenjskega cikla. To je trakulja kratke dolžine. Naslednji razlogi prispevajo k okužbi ljudi:

 • stik z bolnimi hišnimi ljubljenčki;
 • neupoštevanje pravil osebne higiene
 • uporaba kontaminiranih gospodinjskih predmetov.

Parazit je pogost pri psih, volkovih in mačkah. Ko jajca črvov vstopijo v telo, se iz njih pridobijo onkosfere - vmesne oblike. Iz prebavnega sistema prodrejo v obtočni sistem, od koder se skozi krvni obtok prenašajo v vse organe. Ko je v tkivih, onkosfera postane finska - votlina, obdana z dvema lupinama. Finna, ki raste, vodi do pojava ciste. Simptomi bolezni so odvisni od velikosti tumorja. Poleg uničenja tkiva lahko ehinokoki povzročijo gnojenje in zastrupitev telesa, ko cista poči.

Zapleti katere koli helmintične invazije so povezani z učinkom črvov na tkiva, katerih uničenje lahko privede do disfunkcije organa. Pogosto so helmintiaze zapletene zaradi dodajanja bakterijske okužbe. Vrsta parazita, ko zapusti telo, lahko pripelje osebo do psihološke travme, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje.

diagnostika parazitov v človeškem telesu

Metode odkrivanja

Zaradi velikega števila znakov, ki so značilni za helmintične invazije, je pomembno, da z anketo bolnika določimo možno pot okužbe. Za odkrivanje jajc ali telesnih delov parazita se izvede študija blata, žolča, sputuma. Popolna krvna slika za parazite lahko kaže na znatno povečanje števila eozinofilcev. V nekaterih primerih je treba opraviti imunološke teste, ki lahko odkrijejo specifična protitelesa. Dodatne metode za diagnosticiranje človeških parazitov so:

 • Pregled z računalniško tomografijo;
 • Ultrazvok;
 • Rentgenski pregled.

Metode odstranjevanja

Osnova za zdravljenje helmintične invazije pri odraslih in otrocih je uporaba anthelmintikov.

Za zdravljenje askariaze in enterobioze se najpogosteje uporabljajo zdravila, ki so zelo učinkovita proti trakuljam. Najpogosteje zadošča 1 tableta, da se znebite parazitov, včasih pa se zdravljenje izvaja po shemi, ki vključuje ponavljanje zdravil po določenem premoru. Ehinokokozo običajno zdravimo kirurško, nato pa predpišemo zdravila za obnovo funkcij prizadetih organov.

Za nekatere parazite se priporoča skupno zdravljenje vseh družinskih članov. Skladnost s higienskimi pravili je sestavni del terapevtskega tečaja. Za odpravo simptomov bolezni se lahko predpišejo antihistaminiki in probiotiki.

Preprečevanje

Pred okužbo s paraziti se lahko zaščitite z upoštevanjem pravil osebne higiene in toplotne obdelave hrane. Za zmanjšanje števila jajc helmintov se priporoča obdelava tal. Pregled in pravočasno zdravljenje domačih mačk in psov bosta pomagala preprečiti pojav helminthiasis pri otrocih. Tveganje za okužbo s parazitskimi boleznimi se večkrat poveča v stiku s potepuškimi živalmi, ki prenašajo več vrst parazitov.

Zelenjavo, sadje in zelenjavo je treba oprati, saj lahko jajca parazitov vstopijo v telo s preostalimi delci zemlje. Zavrniti je treba surove, soljene ali posušene rečne ribe. Meso je treba kupiti pri zaupanja vrednem prodajalcu, ki lahko predloži certifikate kakovosti.