O najpreprostejših parazitih in njihovem vplivu na naše zdravje

Najenostavnejši paraziti so se na planetu pojavili že zelo dolgo nazaj in se od njihovega pojavljanja praktično niso spremenili. Organizmi živijo v vodi, tleh in zraku, obstaja več kot petnajst tisoč vrst. V milijonih let svojega obstoja so se različne vrste prilagodile svojemu habitatu in razmeram, naučile so se preživeti v vseh razmerah. To je bilo doseženo zahvaljujoč glavni vrsti obstoja - parazitizmu. Protozoji, ki so postali paraziti, obstajajo na račun svojega gostitelja. V človeškem telesu parazitizira veliko število vrst in takšna soseska ni vedno neškodljiva.

Glavne značilnosti najpreprostejših parazitov

najpreprostejši človeški parazit

Paraziti, ki so zasedli človeško telo, imajo primitivno strukturo in zelo zapleteno celično organizacijo. Velikost najpreprostejšega organizma je zelo majhna, celice je nemogoče videti s prostim očesom. Kletka, majhne velikosti, je opremljena z najbolj izpopolnjenim in izpopolnjenim mehanizmom. Vsebuje vse potrebno za vzdrževanje življenja in razmnoževanje, je samostojen organizem. Enocelični parazit povzroča resne motnje v delovanju večceličnega organizma, v katerega vstopi. Lahko je katera koli žival, oseba. Zaradi parazitskih sposobnosti telo preživi kjerkoli.

Značilnosti najpreprostejših mikroorganizmov so naslednje značilnosti:

 • najpreprostejša je sestavljena iz ene celice;
 • ima zelo majhno velikost;
 • ima sistem gibanja;
 • ima možnost tvorbe cist v primeru poslabšanja stanja in nastanka grožnje obstoja;
 • razmnoževanje z zelo visoko stopnjo.

Organi gibanja so značilni za vse vrste praživali, vendar imajo nekatere razlike. Obstajajo tri vrste naprav: psevdopodi, cilije, flagele. Zahvaljujoč tem prilagoditvam se protozoji aktivno premikajo, tako v naravnem okolju kot v telesu, v katerem parazitirajo.

Heterotrofni sistem hranjenja omogoča najpreprostejšim organizmom, da absorbirajo anorganske sestavine iz gostiteljskega sistema.

Nekateri potrebujejo kisik, drugi brez njega. Ko nastane grožnja, se mikroorganizem v hipu spremeni v cisto. V tem stanju so toliko časa, dokler se ne pojavijo ugodni pogoji. V stanju ciste se selijo s pomočjo vetra, vode in jih nosijo živali. Zahvaljujoč tej edinstveni sposobnosti prilagajanja najpreprostejši paraziti živijo na planetu že stoletja. Organizmi se razmnožujejo z mitozo ali kopulacijo. Pogosto pride do menjave načinov vzreje, odvisno od habitata v tem trenutku.

Kot eno celico je telo popolnoma neodvisno in deluje harmonično: raste, se razmnožuje, hrani, diha in se premika. V človeškem telesu lahko paraziti živijo povsod: v tkivih, limfi, krvi, notranjih organih. Povzročajo življenjsko nevarne in za zdravje nevarne protozojske bolezni.

Različni protozojski paraziti

Obstajajo štirje razredi najpreprostejših mikroorganizmov, ki se razlikujejo po načinu hranjenja, premikanja in razmnoževanja:

 • flagelate;
 • sporozoans;
 • sarkoda;
 • ciliati.
najpreprostejša parazitska lamblija

Žličasti lističi imajo ovalno ali hruškasto telo, opremljeno s flagelami (od tod tudi ime), lahko jih je do osem. Ta razred vključuje lamblijo, lišmanijo, trihomonade, tripanosome. Premikajo se s pomočjo bičkov; končni živilski proizvodi se absorbirajo skozi membrano in absorbirajo celotno površino. Protozoji tega razreda se razmnožujejo z delitvijo. Živijo v ogromnih kolonijah po več tisoč posameznikov.

Sporozoi imajo zelo težko razvojno pot. Najprej vstopijo v kri osebe in se prenašajo po telesu, odlagajo v jetrih. Tu se protozoji množijo in uničujejo rdeče krvne celice. Ko organizmi ponovno vstopijo v gostiteljsko kri, celice dozorijo in tvorijo spore. Tako ciklično življenje v malaričnem plazmodiju, Toxoplasma Gondia.

Ciliati se premikajo s pomočjo cilij. Kompleksni sistem, sestavljen iz dveh jeder, deluje zelo dobro. Eno jedro je odgovorno za vzdrževanje življenja in delovanje pomembnih sistemov, drugo pa za razmnoževanje. Delitev celic se pojavlja vsak dan, pri nekaterih predstavnikih večkrat na dan. Hranjenje poteka s pomočjo premikajočih se cilij, ki vodijo hrano v odprtino ust. Sarkode nimajo stabilne oblike. Spremenjeni so zaradi preoblikovanja psevdopodov. Razmnoževanje poteka z delitvijo. Glavni predstavnik razreda je ameba dizenterija.

Katere so glavne bolezni, ki jih povzročajo protozoji?

Paraziti še naprej aktivno obstajajo zaradi svoje sposobnosti življenja brez kisika. Le majhen odstotek protozoj potrebuje kisik. Ko so v človeškem telesu enocelični organizmi, lahko povzročijo takšne bolezni:

 1. Malarija. Prevalenca malarije v afriških državah in južnoazijskih državah je še vedno visoka. Glavni simptomi bolezni so napadi, bolečine v sklepih, anemija. Zdravila za boj proti malariji so bila razvita, vendar v primeru, da je bolezen daleč od zdravstvene oskrbe, še danes prihaja do smrti.
 2. Amebijaza. Ameriška dizenterija povzroča to bolezen. Bolezen se lahko razvije v jetrih ali črevesju. Po kratkem času po okužbi se pojavijo simptomi bolezni: bolečine v trebuhu, izguba moči, nizka temperatura, driska, pomešana s krvjo in sluzjo.
 3. Giardiasis. Pojavi se, ko v telo vstopijo lamblije, predstavniki razreda flagelat. Neprijetni simptomi iz prebavil povzročajo pacientu veliko zaskrbljenost. Obstajajo okvare žolčnika, črevesja, motnje spanja in pomanjkanje apetita.
 4. Leishmaniasis. Ko se okužijo, se pojavijo kožne razjede. Za bolezen so značilni zvišana telesna temperatura, anemija in impotenca. S porazom dihalnega sistema se pogosto pojavi usoden izid.
 5. TrihomonijazaBolezen povzročajo trihomonadi, najpreprostejši razred bičkov. Pri moških in ženskah bolezen poteka z različnimi simptomi. Trpi genitourinarni sistem, moški morda sploh nimajo simptomov, ženske pa med spolnim odnosom in med uriniranjem kažejo bolečine, srbenje, pekoč občutek na področju genitalij.
 6. Balantidiasis. Bolezen povzročajo paraziti razreda ciliate. Ko se okuži z balantidijo, se bolnikova telesna temperatura dvigne, pojavijo se simptomi zastrupitve. Bolezen poteka z izmeničnimi obdobji remisije in poslabšanja. Zapleta bolezni sta peritonitis in perforacija črevesja.
 7. Toksoplamoza. Bolezen povzroča parazit iz razreda sporozoan. Ko ta parazit prizadene človeško telo, opazimo okvare živčnega sistema, povečajo se jetra in vranica. Bolezen je še posebej nevarna za nosečnico, saj bo v tem primeru dojenček resno poškodoval številne vitalne organe.
 8. Spalna bolezen se pojavlja v afriških državah. Prenositelj okužbe naj bi bila muha tsetse. Glavni simptomi bolezni so zvišana telesna temperatura, bolečine v glavi in sklepih. Postopoma se stanje poslabša: oseba izgubi stik z resničnim svetom, trpi zaradi slabe koordinacije gibov, težav s spanjem.
 9. Chagasov sindrom. Bolezen povzroča enocelični razred flagelatov. Tripanosom povzroča naslednje primarne simptome: zvišano telesno temperaturo, srbenje in otekanje na mestu ugriza, hud glavobol in vnetje bezgavk. Postopoma akutno obdobje mine in po nekaj mesecih se razširijo nekateri notranji organi: srce, požiralnik, debelo črevo.

Glede na dejstvo, da sodobni ljudje veliko potujejo, se verjetnost okužbe z eksotičnimi boleznimi, ki jih povzročajo enocelični paraziti, povečuje.

Možnosti enocelične okužbe s paraziti

Parazit lahko prodre v človeško telo skozi kožo, usta ali genitalije. Obstajajo štiri najpogostejše vrste okužbe:

 1. Kontaktno -gospodinjska metoda okužbe - v tem primeru najpreprostejši organizmi prodrejo zaradi kršitve sanitarnih in higienskih standardov. Okužba se pojavi s pomočjo cist, uporabe umazane vode, uporabe tujih predmetov osebne higiene, obdelave rok z umazano vodo dvomljive kakovosti.
 2. Fekalno-oralno metodo okužbe opazimo, ko protozoji, sproščeni iz telesa, pridejo do novega gostitelja z umazanimi rokami ali hrano. Okužite se lahko s slabo opranimi rastlinskimi proizvodi, umazanimi rokami ali hišnimi ljubljenčki.
 3. Skozi kontaminirano hrano - to se zgodi pri uživanju mesa divjih živali, nezadostno termično obdelanega mesa domačih živali, mlečnih izdelkov, kupljenih na spontanih trgih, ali rečnih rib iz onesnaženih vodnih virov.
 4. Prenosljiva metoda okužbe se pojavi, ko se patogen prenaša z ugrizom, kot se to zgodi pri ugrizu okuženih žuželk.

Obstajajo tudi druge možnosti za prenos okužbe, praviloma je to prodor parazitov iz nosečnice na njenega nerojenega otroka, s stikom z okužbami krvi in kot posledica spolnega odnosa. Okužba s protozojskimi paraziti je še posebej nevarna za otrokovo telo. Simptomi pri dojenčkih so podobni številnim boleznim, zato morajo biti starši zelo previdni, da ne zamudijo hude bolezni. Otroci se pritožujejo nad glavoboli, spijo in slabo jedo, se hitro utrudijo in imajo simptome motenj hranjenja.

glavobol pri otroku s protozojskimi paraziti

Preventivni ukrepi proti okužbi z enoceličnimi protozoji

Da bi zmanjšali tveganje okužbe s praživali, je treba upoštevati vsa sanitarna in higienska pravila. Lastna varnost je v večji meri odvisna od osebe. Da bi preprečili verjetnost okužbe, morate upoštevati naslednja pravila:

 • med pripravo mesa, rib ali mlečnih izdelkov je nujno upoštevati pravila toplotne obdelave, nakup teh izdelkov zahteva posebno pozornost, kupiti jih je treba na posebej določenih mestih, potem ko sanitarne službe preverijo in izdajo certifikat kakovosti ;
 • vso rastlinsko hrano je treba zelo temeljito umiti, priporočljivo je, da jo prelijete z vrelo vodo;
 • če se pojavijo neprijetni in čudni simptomi, ki kažejo na okužbo z enoceličnimi paraziti, morate obiskati zdravnika in, če je diagnoza potrjena, vas je treba takoj zdraviti;
 • pomembno je biti selektiven pri spolu in imeti odnos z enim spolnim partnerjem; v primeru vprašljivega spolnega odnosa je treba uporabiti kondom;
 • če želite izključiti okužbo z ugrizom žuželk, morate prostor zanesljivo zaščititi z mrežami proti komarjem, uporabiti razpršila proti komarjem in mazila.

Obstaja seznam živil, ki so škodljiva za protozoje: česen, čebula, ingver, korenje in zeleni čaj. Nekatere jedi zavirajo razvoj najpreprostejših zajedavcev in preprečujejo njihovo razmnoževanje: riž in biserni ječmen, suho sadje in pečena jabolka. Hkrati je treba izključiti sladko hrano in škrobna živila. Veliko je odvisno tudi od človeške imunosti, zato je treba povečati odpornost telesa. Utrjevanje, uživanje prave hrane, upoštevanje rutine dela in počitka bodo pomagali okrepiti obrambo telesa.